OM

Per Ole Persson är född 1975 och uppväxt på landet söder om Malmö. 2007 gav han ut boken Veteran. Denna surrealistiska drömresa består av många små världar som tillsammans bildar en spiral av liv, lust, gränslöshet och död. Lika delar prosa och poesi. Författaren Peter Høeg beskriver Veteran med orden »intensiv, förtätad och fängslande«. 2012 tilldelades Per Ole Persson pris i Umeå Novellpristävling för sin novell Isolerad. Samma år kom romanen Jaco ut på Albert Bonniers Förlag via Nordin Agency. Jaco utspelar sig på Östtimor och med ett rått avskalat språk och starka suggestiva bilder tas man med till en plats där all civilisation har blivit avlägsnad. Jaco fick ett lysande mottagande i pressen och nominerades till Nöjesguidens Malmö/Lundapris. 2013 trycktes Jaco i en svensk pocketversion och gavs samtidigt ut på det danska förlaget Batzer & Co och det finska förlaget Werner Söderström Oy. I samband med detta närvarade Per Ole Persson bland annat på Lahti International Writers' Reunion. 2017 var det dags för Vildhund – en exakt och reducerad berättelse som i en enda rörelse beskriver incheckning och ett par dagars vistelse på en svensk akutavdelning för ungdomar. 2020 nylanseras Vildhund och Veteran digitalt av Saga Egmont och släpps på Storytel, Bookbeat, Adlibris, etc, etc. Vildhund översätts även till danska och kommer ut i tryckt format på förlaget Brændpunkt.

”En kort men mycket välskriven och medmänsklig berättelse om en person som upplever sig bollas runt i ett system som han inte förstår och vara föremål för omständigheter som är utanför hans kontroll. Språket är å ena sidan något kliniskt och avståndstagande, men å andra sidan upplever man likväl som läsare att man kommer in under huden på flera av historiens personer. Klassikern om att uppehålla sig på en institution och försöka anpassa sig, men samtidigt hålla kvar vid sig själv, är Gökboet.”

Michael Olsen, Danish Bibliographic Centre, om Vildhund

Det har igen varit en glädje att läsa din bok, även om jag igen tvekar vid ordet glädje, för det är ju också ett mycket svart universum som boken skapar. Och så finns det samtidigt en djup medkänsla i texten. Så hjärtligt tack.”

Peter Høeg om Vildhund